Dokumentáció

Jelen dokumentáció a www.cutter.hu oldal használatát mutatja be, felhasználói és szervezet-adminisztrátori szemszögből.

Mi, a www.cutter.hu üzemeltetői, igyekeztünk minden olyan intézmény számára eljuttatni felkérésünket tartalmazó e-mailünket, ahol feltételezésünk szerint feldolgozói munka is folyik és ennek részeként gyakran használják a Könyvtári raktározási táblázatokat, mely a betűrendi jel megállapításához ad útmutatót. E dokumentum nyomtatott változata helyett alakítottuk ki azt az elektronikusan kereshető adatbázist, melyre a www.cutter.hu is támaszkodik. Az e-mail az ingyenes próbahónapra lehetőséget nyújtó regisztrációs kódot is tartalmazta. Amennyiben Ön  nem rendelkezik ilyennel, kérjük, írjon az ugyfelszolgalat@cutter.hu címre, vagy töltse ki a Támogatás oldalunkon található űrlapot, hogy az Ön intézménye is használhassa szolgáltatásunkat!

Regisztráció

Az oldal használatához felhasználói fiókkal kell rendelkezni. Erre többféleképpen lehet szert tenni:

- ajánló levélben található kóddal: Minden intézményből egy felhasználó tud az ajánló e-mailben küldött hozzáférési kóddal regisztrálni.

A www.cutter.hu oldalon található táblázatból ki kell választani azt a csomagot, mely feltehetően lefedi az intézmény által igényelt kapacitást (ennek a döntésnek nincs korlátozó jellege, a későbbiekben tetszés szerint módosítható). A csomag oszlopában található "Kipróbálom" feliratú gomb megnyomásával a regisztrációs űrlapra jutunk, melyet kitöltve, a levélben található kód megadása után be kell küldeni. Erre a procedúrára azért van szükség, hogy egy intézményhez csak az arra jogosultak kapcsolódjanak, megőrizve a csomagban definiált erőforrásokat. Az így beküldött adatok alapján létrejön a szervezet-adminisztrátori felhasználó. Amennyiben valaki már elvégezte ezt a fajta regisztrációt, úgy a rendszer üzenetet jelenít meg, melyben feltünteti a személyt, aki jogosult további felhasználók felvételére (lásd következő pont). Ha többen is szeretnék használni a programot az intézményen belül, az adminisztrátor tud meghívót küldeni a kollégáinak. A továbbiakban ő koordinálja a hozzáféréseket az oldalon (erről később lesz szó).

- meghívóval: minden szervezet-adminisztrátor felhasználó kezelőfelületén található egy "Meghívó küldése" feliratú gomb, melynek használatával az adott intézményhez kapcsolódó regisztrációs linket tartalmazó e-mailt elküldhet munkatársainak. Ők a levélben található hivatkozásra kattintva arra a regisztrációs felületre jutnak, melynek segítségével csatlakozhatnak intézményük (c)utter felhasználóihoz.

A meghívók száma a próbaidőszakban korlátlan. A próbaidőszakot az intézményeknek biztosítjuk, az első felhasználó regisztrációjától számított 30 napra.

Minden regisztráció egy e-mailes megerősítéssel véglegesíthető: a rendszer - ellenőrzendő, hogy valós, hozzáféréssel rendelkező e-mail címet adott meg valaki a folyamat során - egy olyan e-mail üzenetet küld, melyben található egy megerősítő hivatkozás, illetve az űrlapos megerősítéshez használható kód is. Bármelyik használható, mindkettővel véglegesíthető a regisztráció.

Sikeres regisztráció után az alábbi tevékenységek végezhetők

- Felhasználóként elvégezhetők a felhasználói szintű beállítások, Cutter-szám generálás, illetve megtekinthető a saját statisztika.

- szervezet-adminisztrátorként a felhasználói tevékenységeken kívül megtekinthetők a teljes intézményre vonatkozó statisztikák, új felhasználók meghívása az előfizetéshez, felhasználók eltávolítása, illetve korlátozott erőforrások esetén meghatározható, hogy mely felhasználók használhatják a www.cutter.hu szolgáltatásait

Tevékenységek felsorolása

- felhasználói szintű beállítások: jelszócsere, szöveg elejéről eltávolítandó elemek meghatározása

- Cutter szám generálása: a besorolási adat megadása után [keresés] feliratú gomb megnyomásával visszakapjuk a megadott szöveghez tartozó Cutter-számot. Az arab számokat a rendszer magyar nyelvű szöveggé konvertálja. A visszaadott eredmény táblázatban az alábbiak láthatók:

Eredeti szöveg:
A 200 éves ember
Keresett kifejezés:
KETSZAZ EVES EMBER
Talált elemek:
(Ket - Kh) => /KET - KH/


Eredeti szöveg: az általunk megadott besorolási adat

Keresett kifejezés: az esetlegesen beállított vágás és/vagy konvertálás utáni szöveg, mely alapján történik a keresés

Talált elem: a Könyvtári raktározási táblázatoknak azon megfelelő tartománya, melybe a keresett kifejezés besorolható.

Szintén a táblázatban, vizuálisan jól kiemelten egy gomb felirataként megjelenik a tartományhoz tartozó Cutter-szám. Rákattintva az a vágólapra másolódik, így könnyen átemelhető katalógusba, címkenyomtató programba.

Az eredeti szöveg szintén kattintható, ekkor a keresőmezőbe másolódik vissza az előzőleg megadott szövegrész.

- statisztika megjelenítése: a kezdő oldalon található statisztika hivatkozásra kattintva megnyílik az az oldal, ahol szövegesen és grafikusan is megtekinthetők az elmúlt 7 napban, 30 napban, illetve az eddig összesen lefuttatott keresések száma. Szervezet adminisztrátor felhasználó esetében az intézmény felhasználóinak összesített kimutatása is megjelenik. "Profi" és "Korlátlan" csomagban, illetve "Közepes" csomagban külön díj ellenében a szervezethez kapcsolódó felhasználók statisztikái is megtekinthetők, exportálhatók .csv formátumban.